Okategoriserade

Världens bästa vax avslöjat!

Världens bästa vax avslöjat!

 

Ja, det är sant. Som rubriken säger. Världens bästa vax är avslöjat och vilket det är? Läs vidare… Att utse världens bästa vax är inte enkelt. Det är superenkelt, faktiskt lika lätt som att utse världens godaste maträtt. Det är ju en fin, medium rare, grovt svartpepprig ryggbiff, serverat med en syrlig rödvinssås och krispigt friterad sötpotatispommes, fyll på glaset med amarone – ja då är saken så att säga…. biff.

Jasså, du håller inte med? Ska det vara ribs, kanske pasta eller köttbullar och brunsås? Havregrynsgröt? Byta italienskan mot en kall bira eller ett glas mjölk? Rent av ett glas pissljummet vatten? Och förresten, vad fan har matorgien med bilvax att göra? Haha, ser du kopplingen? Förmodligen lika enkelt att utse världens godaste maträtt som världens bästa vax, alltså inte så lätt alls. Men ändå låter det sig göras. Hmmm.

Nu skiter vi i maten, och börjar bena i det mer viktiga frågorna i livet. Hur många har inte funderat på, frågat eller fått frågan om Det Bästa Vaxet? Vax och vax förresten. Ska det vara flytande eller fast form. ”Rent” karnauba, montan, eller varför inte en hybrid? En syntetisk lackförsegling? Kanske ska det vara en keramisk coating? Är spray att föredra? På torr bil eller som torkstöd i vått då eller? Sprayerna går ju snabbt. Finns alla varianter även av dem, karnauba, syntetiska och även keramiska. Till och med hybrid av keramik och karnauba. Börjar det bli mycket? Men det är inte slut än… alla olika fabrikat med egenskaper som sticker åt ena eller andra hållet och.., nej backa tillbaks. DET är en helt annan diskussion.

Alla har de ju dessutom sina olika för- och nackdelar. Och prisklasser. Dags att börja fundera alltså.

Står det kanske ett custombygge med candylack i garaget som bara ser dagsljus på trailern till och från utställningar, eller en kalasfin Cadillac -59 som rullar på cruisingar om sommarkvällarna? Kanske du gillar att pyssla om din stylade bruks-BMW varje vecka? Chansen är stor att du trivs med den varma glöden av en höggradig karnauba. Kan det vara så att du inte vill lägga mer tid än tvätt på din V90 och har lämnat in den på en nybilsbehandling med keramisk coating som ska låta lacken vara blank, skyddad och hydrofobisk i en smärre livstid? Är pengarna satsade på en syntetisk lackförsegling med kanske ett års hållbarhet, så man kan göra en ny polering och skydd till våren igen. Går ju även att toppa med en karnauba eller spray om man vill va gåbortfin tänker du. Javisst. Eller strunta i allt ovanstående och använd sprayvax efter tvättarna.
Vad passar bäst? Och vad ÄR bäst. Fortfarande inget svar… och förresten killen med Cadillacen, kanske inte alls föredrar karnauba. Han har fyra bilar till och hinner inte hålla på och putsa hela tiden, hans val kanske är en skinande keramisk coating istället. Och V90 ägaren, kanske gillar att pyssla om bilen och väljer istället en försegling som underhålls med ett sprayvax.

Nej, det går nog inte det här. Att utse det bäste låter sig kanske inte göras, trots allt.
Allt har som du säkert redan listat ut vid det här laget, precis som maten, att göra med tycke, smak tillfälle och förutsättningar. En tallrik gröt smakar nog bättre än rödtjut en måndagsmorgon för de flesta. Ryggbiff är gott en lördagskväll men en regnig tisdag funkar även köttbullar. Ja till och med pissljummet vatten kan vara en höjdare om förutsättningarna är de rätta, uttorkad törstig och varm i öknen eller den där skakiga söndagen efter julfesten.

Okej, okej. Beroende på bil, användningssätt, intresse och preferenser. Vad ÄR egentligen ”bäst”? Blankast? Reflektioner? Längst livslängd? Mest hydrofoba egenskap?  Sheeting eller beading? Lättast att använda? Snyggast förpackning? Lägsta pris? Preimumkänsla? Kunnigaste säljaren? Det ligger alltså i dina ögon. Eller händer. Eller garagehylla. Läsa tester, lyssna på ”proffsen”, testa sig fram.
Det bästa då? Blir det nåt med det eller?

Ja… Det Bästa Vaxet (eller försegling, coating och spray) är (nu ska jag avslöja det) : *tadaaa*
DET DU FAKTISKT ÖVER HUVUD TAGET ANVÄNDER, för att ha din bil blank, skyddad och lätt-tvättad.

För som Mike Phillips säger: Hitta något du gillar att använda, och använd det ofta!

Bara en sak som återstår: att vaska fram DIN favorit!

Blev du hungrig av allt mat-snack, kan du fortsätta till http://www.retrorecept.se istället 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s