Okategoriserade, Tester

Premium-schampo test inför 2018

Schampo-test. Inledning.

Bilschampo. Måste man verkligen använda det? Det finns ju diskmedel i köket och…. nej förresten den diskussionen hör inte hemma här. Sedan kommer diskussionen om alla olika typer av bilschampo, med vax eller utan och de alltmer populära SiO2 schampon med sina speciella egenskaper. Den diskussionen hör heller inte hemma här.

Det här är en genomgång för dig som redan tidigare har ett noga utvalt lackskydd, med de egenskaper du önskar. Oavsett om det är ett vax, en syntetisk försegling eller en keramisk coating, som du lagt tusentals kronor och/eller tiotals timmar på, vill du ju givetvis inte förändra, eller kanske rent av försämra det vid tvätt, på grund av ett bilschampo. Därför ska du använda ett neutralt, ph-balanserat bilschampo utan tillsatser.

Det är en genomgång för dig som gillar din bil och tycker att veckans underhållstvätt är en högtidsstund. Det är en genomgång för dig som vill med glädje och ett leende ta fram ett schampo ur garagehyllan och njuta av premiumkänslan av en fin förpackning, färger och dofter lika väl som skummet och den goa hala känslan när tvättvanten glider över bilen. Helheten är viktig för upplevelsen. Det här är inget du behöver, eller måste ha. Det är något du absolut VILL ha. Ett bra bilschampo ska kännas lyxigt!

De schampon som medverkar är:

Herrenfahrt Waschessenz
Tershine Purify
Waxd Superior Soap
Tac system Mystic Bubble
Gtechniq G Wash
Adam´s Car Schampoo
Carman autoschampo (Det billigaste schampot som fanns att uppbringa – en motvikt:-))
Chemical Guys Mr. Pink

 

Carman Autoschampo är med av en enda anledning – Priset! Att det fanns tillgängligt på ett lågprisvaruhus för struntsumman 10kr/L, det gjorde att det fick följa med som en liten motvikt.
Lite spoilervarning förstås, men för att gå händelserna lite i förväg så kan det sägas att de flesta schampon presterat oerhört bra. En liten upplevd skillnad kan ha kostat en poäng och placering. Små detaljer kan alltså ge stora skillnader. Vilken – bortsett från Carman(fast även denna har sin plats och uppgift) – man än väljer, kommer missnöjet lysa med sin frånvaro.

Testet har i mångt och mycket gått ut på känsla och upplevelse vilket såklart ger en subjektiv bild men visst är mjuka värden minst lika trevliga som hårda fakta.
Ekonomi har givetvis vägts in, är två schampon likvärdiga kan det vara en god avgörande faktor, och prisskillnaderna per tvätt är större än man tror.

Säkerhetsdatablad är en annan parameter, alla utom en har kunnat uppvisa detta. Mycket bra!
Till känsla och upplevelse har bedömningar gjorts av förpackning, färg och doft. Löjliga oväsentligheter säger vissa. Absolut inte! säger GlossGarage.
Glid och skumbildning är givetvis viktiga egenskaper som kontrollerats och bedömts.

Däremot har ingen större vikt lagts vid rengörande egenskaper, av olika anledningar, mycket på grund av att när man kommer till schampostadiet ska bilen redan vara ”ren” efter olika varianter av förtvätt eller skum. Dessutom är det en svår process att genomföra på ett rättvist sätt. För det tredje, fanns inte någon som helst misstanke om att något schampo av dessa INTE skulle ha någon godkänd rengörande förmåga.

Genomgången har utförts med blindtester av skumbildning, hur schampot blandar sig med vattnet, känsla, skum och glid vid tvätt, hur länge skummet i tvätthinken håller sig, samt hur färg, doft och konsistens upplevs. Därefter har förpackningen bedömts. Desstom är kostnaden per tvätt framräknad.

IMG_3961

PLACERINGAR

Schampotest 1:a Plats.
IMG_3942
Tershine Purify.
Ett schampo som inte är bäst på allt, men presterar jämnt och högt. Det är lätt att tycka om.
Flaskan är enkel, modern och snygg – känsla av nordisk design. Färgen på schampot är trevlig och doften drar mot det tropiska hållet, luktar gott men är alldeles för anonym, ös på med mer doft! Konsistensen är bra, kanske något tjock men blandar sig ändå lätt och med tanke på graden av koncentration, 10ml till 10L, inget att förundras över. Glidet är suveränt endast, slagen med knapp marginal av tvåan i testet. Skummet är testets bästa, tjockt och håller sig länge, där är förhållandet till testets tvåa omvänt, seger med knapp marginal alltså. Plus för svensk text på etikett.
Väger man sedan in ekonomiaspekten med en kostnad på 3,96:- per tvätt – då kan resultatet inte bli annat än förstaplacering för Purify. Grattis till guldet!

Pris: 198:-
Innehåll: 500ml
Spädning: 10ml/10L
Tvättar per flaska: 50
Kostnad per tvätt: 3,96:-

Köp hos tershine:
Purify – Shampoo

(Tillägg: enligt tillverkarens rekommendationer kan man späda Purify ner till 5ml/10L, vilket ger en billigare tvättkostnad, men den testade och bedömda blandningen är den ovan)

 

Schampotest 2:a Plats
IMG_3940
Tac System Mystic Bubble
Här blir man riktigt imponerad av snyggt kraftigt skum och framför allt testets bästa glid. Det är grymt! Konsistensen känns lite tunn, vilket kanske egentligen inte är en nackdel för annat än känslan. Färgen ser OK ut, och doften. Ojojoj doften. Bäst i gänget – helt klart.
En liten motvikt är förpackningen som kan tyckas vara lite anonym, men det som placerar Mystic Bubble på en mycket välförtjänt silverplacering efter ettan är priset per tvätt som hamnar på 9,94:-
Ser man enbart till schampots egenskaper och inte som en hel premiumpaket-upplevelse eller till pris, då är Mystic Bubble nummer ett. Detta är ett schampo som ska finnas i samlingen!

Pris: 169:-
Innehåll: 500ml
Spädning: 30ml/10L
Tvättar per flaska: 17
Kostnad per tvätt: 9,94:-

Köp hos Streetpower Rekond
http://www.streetpower-rekond.se/tac-system-sverige/1491-mystic-bubble-500ml.html?search_query=mystic+bubble&results=2

(Tillägg: enligt tillverkarens rekommendationer kan man späda Mystic Bubble ner till 20ml/10L vilket ger en lägre tvättkostnad, men den testade och bedömda blandningen är den ovan.)

 

Schampotest 3:e plats
IMG_3944
Adam´s Car Shampoo
Förpackningen gör att man drar på smilbanden direkt, för visst fan blir man glad av denna designen? Ett riktigt stort plus ska Adam´s ha för korken! Färgen är godkänd och funkar riktigt bra till flaskans övriga utseende. Konsistensen är bra och lukten behaglig, men även här vill man, precis som i fallet tershine, ha mer. Skum och glid är även här i toppklass, enbart ett uns under de två bästa. Här finns inga besvikelser. Kostnaden per tvätt hamnar på 8,68:- och ligger precis som Mystic bubble i mitten av skalan. Har du aldrig använt Adam´s Car Shampoo förut är det dags att göra det nu. Chansen är nämligen stor att du gillar den.

Pris: 139:-
Innehåll: 473ml
Spädning: 30ml/10L
Tvättar per flaska: 16
Kostnad per tvätt: 8,68:-

Köp hos Premium Carcare:
http://premiumcarcare.se/shop/product/car-shampoo?tm=webshop&sm=exterior/tvatta

 

Schampotest 4:e plats
IMG_3947
Gtechniq Gwash
Solbacka körsbärsvin. Det är den första associationen man gör vid näskontakt med Gwash. Bra eller dåligt ligger i betraktarens luktsinne, men visst luktar det gott. Passar bra till färgen dessutom. Gwash har en bra konsistens men har aningen svårt att lösa upp sig i vattnet, ett rejält skott med högtrycken krävs. Förövrigt ett bra bilschampo med godkänd skumbildning och glid. Dessutom med en låg kostnad per tvätt, vilket gör att man inte ska bortse från detta schampo. Tråkig förpackning med lågbudgetvibbar förstör första intrycket.

Pris: 160:-
Innehåll: 500ml
Spädning: 10ml/10L
Tvättar per flaska: 50
Kostnad per tvätt: 3.20:-

Köp hos Rekondkompaniet:
Gtechniq GWash

 

Schampotest 5:e plats – DELAD MED WAXD SUPERIOR SOAP
IMG_3943
Herrenfahrt Waschessenz
Man faller pladask direkt. Flaskan sticker ut och fullkomligt lyser premium. Av med korken och doften som framträder är stark och maskulin. Det här är bilschampot för grabbar med hår på bröstet. Coolare än så här blir det inte. Tyvärr för Herrenfahrt är glidet och skummet inte av samma klass som de i de övre placeringarna – men därmed inte sagt att det är dåligt, absolut inte,  bara att de andra är något in i helsike bra. Färgen känns tråkig fast döljs ändå i den grymma flaskan. Det som slutgiltigt fäller den är kostnaden per tvätt på hiskeliga 16,90:- Med vad gör väl det. Man vill ändå ha den!

Pris: 169:-
Innehåll: 250ml
Spädning: 25ml/10L
Tvättar per flaska: 10
Kostnad per tvätt: 16,90:-

Köp hos Streetpower Rekond:
http://www.streetpower-rekond.se/herrenfahrt-sverige/1601-washing-concentrate-250ml.html

 

Schampotest 5:e plats – DELAD MED HERRENFAHRT WASCHESSENZ
IMG_3941
Waxd Superior Soap
Förutom flaskan – och tvättkostnaden – är Superior Soap slående lik Herrenfahrt Waschessenz. Ja, de är så lika att man börjar fundera. Färg, konsistens, doft, glid, spädning (+/-5ml) skummets utseende och den tid till skummet klingar av i tvätthinken efter uppskummning. Hmmmmm…… de delade egenskaperna men med en lite tråkigare förpackning – som vägs upp av en lägre kostnad per tvätt- gör att de båda får dela 5e platsen.

Pris: 129:-
Innehåll: 500ml
Spädning: 20ml/10L
Tvättar per flaska: 25
Kostnad per tvätt: 6,45:-

Köp hos Rekondkompaniet:
WAXD Superior Soap

 

Schampotest 6:e plats
IMG_3945
Chemical Guys Mr Pink
Gammal favorit som möter för högt motstånd i detta gänget. Lite sliskig doft egentligen, och en konsistens som gör den svår att hälla ur flaskan. Flaskan ja, smaken är som baken, ser hyfsad ut men snyggare har man väl sett? Glidet är i mellanklass. Det som får munnen att se glad ut med Mr Pink är skumbildningen som är mycket god och kostnaden per tvätt som ligger hyfsat till. Tro nu inte att jag tycker att Mr Pink är kass, för det är den absolut inte, men hoppet mellan 5:e och 6:e placering är stort, och min Mr Pink kommer inte att fyllas på i hyllan när den är slut. Minst 6 andra bättre alternativ finns. Hur gör du?

Pris: 139:-
Innehåll: 473ml
Spädning: 15ml/10L
Tvättar per flaska: 31
Kostnad per tvätt: 4,48:-

Köp hos Chemical Guys:
http://chemicalguys.se/chemical-guys-mr-pink-475ml?search=pink

 

Schampotest 7:e plats
carman
CarMan Autoshampoo
Okej, CarMan Autoshampoo har inget här att göra. Från första början var den inte ens påtänkt för jämförelsen, då den inte är i närheten av premium och heller inte avsedd för det ändamålet. Hoppet mellan 6e och 7e plats är stoooort. Den har bottenbetyg i allt, från förpackning (fulare blir det inte) till doft och utseende. Glidet är sämre och den skummar mindre. MEN för 10:- litern i lokala lågprisvaruhus är det såklart lockande att slå till. De flesta bilschampon på marknaden är förmodligen bättre än denna. Säkerhetsdatablad saknas, men har svensk text på etiketten. Dock: Bättre än diskmedel och för 50 öre tvätten kniper den toppbetyg i ekonomironden. I sammanfattningen framkommer också ett användningsområde för den….

Pris: 10:-
Innehåll: 1000ml
Spädning: 50ml/10L
Tvättar per flaska: 20
Kostnad per tvätt: 0,50:- !!!

Köp hos ditt lokala lågprisvaruhus.

 

 

Sammanfattning.

Så lika men ändå så olika. Från 50öre till nästan 17 kr per tvätt (10 liter i tvätthinken).
Knasbilliga Carman har plats i garagehyllan och ett användningsområde, även för en bilschampoconnoisseur: Överdosera den och ha i fälgtvätthinken, är fälgarna välbehandlade och tvättas noggrant vid veckans underhållstvätt duger ofta ett vanligt schampo, i alla fall sommartid. Då kommer detta billigt-som-lök-schampot till sin rätt, eller något av de schampon du redan har på hyllan och vill ersätta vid det här laget.

Herrenfahrt schampot är såklart skithäftigt, likheten med Waxd är mer än intressant. Mr. Pink är en bit ner på stegen, och Gtechniq inte illa. Det vill säga att vad man än väljer här är det ett bra val, för som sades redan i inledningen är det mycket subjektiva tankar och dina kanske är helt annorlunda

Glömde jag att räkna upp några? De kommer här: Tershine Purify är vinnaren i testet och bästa köp, baserat på en mix av alla egenskaper. Tacsystem Mystic Bubble är det kanske bästa schampot. Adam´s Car Schampo är mycket trevligt att använda, växer med tiden och väcker habegär. Det har dessutom enligt reklamen en fördel i att kunna användas även i starkt solsken, vilket också har bekräftats av Forensic Detailing Channel.

Rekommendationen: Kanske låter galet MEN: Köp ettan, tvåan och trean. De är alla galet bra, du kommer att gilla alla tre. Du har nu säkrat kem till ca 83 framtida tvättar, så det räcker i nästan ett år om du har två bilar att underhållstvätta varje vecka. Rationellt. Omväxling förnöjer och när alla tre flaskorna är slut har du garanterat vaskat fram DIN favorit och DIN vinnare, som kommer knipa förstaplatsen på DIN schampohylla i garaget.

 

 

 

3 reaktioner till “Premium-schampo test inför 2018”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s