Okategoriserade, Tester

Sio2 Spraysealant test. (SV)

IMG_4613b

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det används en hel del sprayvax och detailsprayer, för underhåll, snabbfix och som torkstöd i garage, tvätthallar och på uppfarter. Allt oftare med prefix eller suffix som keramisk, silica, SiO2 och så vidare – i allmänhet åsyftande kiseldioid. Antalet på butikshyllorna och i webshopparna är stort. Är det same same? Eller stor skillnad? Det måste vi ju ha reda på!

Gloss Garage har testat sex stycken olika ”spray and wipe” SiO2 sealants och nu är det dags att sammanfatta intrycken från testet som vi genomfört.

Men vad är egentligen detta och hur används det, och varför? Kanske är det lika bra att inleda med att röja lite i slyn och försöka få lite förståelse kring dessa produkter i allmänhet.

I mina ögon handlar det om lite förenklat om ett sprayvax på stereoider, där egenskaperna i någon mån boostats i fråga om glans, avrinning eller livslängd. Gillar du snärtig glasliknande gloss, en varm behaglig carnauba glans eller något neutralt däremellan? Ska pärlorna dansa som koffeinstinna älvor på lacken eller ska vattnet glida av i sjok och lämna en torr yta efter sig? Är det något som ska hålla i några månader, mellan ett par tvättar, eller funka bra som torkstöd? Alla varianter finns på marknaden. Och de finns med i testet. Gloss Garage guidar dig längs slingarande längder av produkter fram till våra och tillslut DINA favoriter!

Användningsomådena för dessa produkter är bredare än Kim Kardashians rumpa:

Som top coat för en keramisk coating – vissa (men långt i från alla) med tråkig, lite sträv/livlös/icke hydrofobisk yta. Simsalabim, en omgång Sio2 spray och du har skyddet du alltid drömt om. Du har en kermisk coating du vill underhålla, och förlänga livslängen på? Nemas Problemas – SiO2 spray bara. Funkar dessutom lika bra till att underhålla/glansboosta/avrinningsförfina en syntetisk sealant eller ett vax. För att inte tala om helt oskyddad lack (hemska tanke) där man snabbt smidigt och enkelt vill lägga på något vettigt. De funkar i regel jäkligt bra som torkstöd – och du bygger upp eller underhåller en yta varje gång du tvättar och torkar bilen. Kanske rent av kombinerat med ett SiO2 schampo som tershine Purify Sio2 (https://tershine.com/collections/products/products/purify-sio2-shampoo) eller Tac System Mystic Water Repellent (http://www.streetpower-rekond.se/tac-system-sverige/1490-mystic-water-repellent-500ml.html) för att ta ett par exempel ur högen. De flesta SiO2 sprayer funkar på lack, plast och glas. Spraya och torka. På våt eller torr bil.

När ett urval för testet skulle göras plockades helt enkelt några av marknadens mest intressanta produkter med ut, med både likheter, olikheter och annat som får vägas och viktas.

De produker vi testat är:

 • Tac System Quartz Max
 • Gyeon Cure
 • tershine Refract
 • Nanolex SiFinish
 • Adam´s Ceramic Boost
 • Labocosmetica #Cupido (och #Perfecta)

Vad söker vi då? Användarvänlighet är ju nummer ett – en produkt som är bra på alla sätt utom just handhavandet tenderar att få stå som dammsamlare på hyllan och är tämligen värdelös, glans är en stor och viktig faktor för alla putsälskare som givetvis inte enbart kan komma från ett spray, fast vad kan den tillföra?

Något som vi allt mer kom att fokusera på är avrinning och yta.

Finns allt i ett och samma paket?

Livslängd då? Ingen större vikt lagd vid detta, då tanken är snabbt smidigt och enkelt att påföra efter varje tvätt om så önskas.

Addera även skillnader i miljö, lackens grundskick och så vidare så kan man få ganska stor spridning… De testade sprayerna utlovas hålla allt från några veckor till många månader. Våra tester visar tydligt att några veckor inte är några problem alls för någon. En av produkterna ska vi återkomma till i ett enskilt test framöver då den lovar betydligt mer! Pris givetvis, kanske inte extremt avgörande, men en stor prisskillnad mellan två likvärdiga produkter är inte något man kan bortse ifrån, speciellt om de brukas vid mer eller mindre varje tvätt.

Så, lite kortfattat är önskemålen:

 • Livslängd som varar ”mellan tvättar”
 • Len, hal och trevlig yta.
 • Avrinning, helst sheeta till nära torr lack.
 • Enkel att använda.
 • Vettigt pris.
 • Snygg glans.

Enkelt! Att hitta en favorit här kan inte vara svårt utan visar sig nog snarast. Det var inställningen till en början. Men ju mer det börjas vändas, vridas, tänkas, jämföras och diskuteras… Ja, lättare sagt än gjort är är ett bra uttryck. Bara att riva av sig skjortan alltså. Nu, efter åtta behandlade bilar – med tvätt och återbehandling efter ett par veckors körning, ett antal testpaneler, många garagetimmar och diskussioner på gränsen till handgemäng är det alltså dags att sätta allt på pränt och eventuellt någon spray på podiet.

Vi har behandlat testpaneler för att jämföra sida vid sida, gällande glans, applicering och avrinning. Dessa har preparats med hjälp av Rupes LHR21, Meguiars M100/DMC6 och M205/DFP6 samt ipa innan applicering för att få likvärdiga förutsättningar.

De bilar som använts är 1-3 år gamla och i varierande, men ok kondition lackmässigt, variationer från närapå nybehandlade till 1-2 år gammalt lackskydd i grunden vilket har gett en bra spridning för att kunna få en bred uppfattning om hur dessa preparat fungerar.

Före första applicering har bilarna tvättats och dekontaminerats med kallavfettning, alkalisk avfettning och flygrostlösare. Bilarna har behandlats både kompletta med ett och samma spray, och med olika paneler med oilka sprayer. Alla bilar har behandlats två gånger, både vått och torrt.

För att ge lite perspektiv på svårigheterna kan vi väl leka en lek. Många av oss har väl på arbetsplatsen, med kompisgänget eller i facebookgruppen gett, fått och brottats med fiktiva frågor som kan lyda något i stil med: En miljon kronor. Tre bilar. Vilket blir ditt garage? Summan, antalet bilar och krav varierar. Dilemmat är det samma. Hmmm jag tar en Ferrari F430, en BMW 645 cab och en Jaguar S-type blir en bra bruksbil. Nej, fan, tänker jag närmare på det måste det nog bli en E-klass All Terrain, en E93 m3 och en… Äh… jag börjar om. Tesla? Aston Martin DB9 volante! Alla sköna bilar. Kanonbra eller kalkonkass, beror på vad man söker, vilka egenskaper man värdesätter eller kanske rent av har man fastnat i ett märke?

Vi tänker vidare med andra bilar istället. Har du läst ända hit, intresserad av en spray till din bil är du förmodligen som jag, en riktig bilnörd. Många är väl de bilnördar som frekvent besöker biltillverkarnas konfiguratorer i allmänhet och kanske Porsche´s i synnerhet. Möjligen i jaken på den perfekta 911:an. Och det är ju självklart en bas Carrera, vit, manuell och få tillbehör. En 911 i sitt mest puristiska tillstånd. Men redan nästa dag, är det något helt annat. Den perfekta 911:an är en miamiblå Carrera S Cabrio med PDK, bakaxelstyrning, PDCC och alla gismos man kan kryssa i. Nästa dag en racinggul GT3….. Alla lika sköna 911:or med lika mycket habegär men med olika egenskaper. Vad vill jag ha?

Hänger du med?

De gemensamma nämnarna blad alla de SiO2 sprayer i testet är det faktum att de alla är just SiO2 sprayer och att de alla är ruskigt bra, med mycket små grader i skillnad av vad man kan förvänta sig, däremot har de olika egenskaper som om de är önskvärda eller inte är upp till person, tillfälle och önskemål. Större skillnader än vad man kan tro! Alla har unika, goda egenskaper med få nackdelar. På en hittade vi faktiskt inga nackdelar alls!

I skenet av svammlet kring ihopfantiserade bilköp och Porschar kanske du redan har räknat ut och förstått, att den perfekta Sio2 sprayen är lika svårt att ringa in som den perfekta 911:an, detta testet har ingen vinnare – eller bara vinnare! Däremot några favoriter, varav en TESTFAVORIT. Med hjälp av varje produkts enskilda bedömning, kan du hitta DIN favorit.

Nu kör vi, utan inbördes ordning:

 

Tac System Quarts MaxTestfavorit
IMG_4488
2015 debuterade den uppdaterade Quartz Max från Tac System, och den som inte levt under en sten i skogen sen dess kan inte ha missat snacket på diverse diskussionsforum. Därför var givetvis både nyfikenheten och förväntningarna stora inför att sätta fingret på avtryckaren. Vad tycker vi då? Testfavorit läste du redan i rubriken och det är just exakt vad den är. Mycket lätt att hantera och applicera på torr bil och den absolut lättaste att använda som torkstöd på blöt bil. De hydrofobiska egenskaperna är grymma, vattnet sheetar av och lämnar lacken nära nog torr. Quartz Max kan användas på i princip alla bilen yttre ytor som lack, glas, plast samt gummi och den lämnar testets halaste yta efter sig. Glansen ökar synligt och är neutral någonstans mitt emellan typisk SiO2-glaslook och varm carnauba. Hållbarheten räcker mellan tvättar. Inga svagheter som vi lyckas sätta fingret på. Dessutom til ett vettigt pris.

Pris: 279:- / 500ml

Jämförelsepris/Liter: 558:-

Köp hos streetpower-rekond.se:

http://www.streetpower-rekond.se/tac-system-sverige/1487-quartzmax-500ml.html?search_query=quartz+max&results=59

 

Gyeon Q2M Cure
IMG_4538
Även i detta fallet var förväntningarna och nyfikenheten bland trätopparna, Gyeon Cure brukar hållas högt av skrivbordskrigande putsnördar välden över. Och de har inte fel! Cure lämnar en hal fin yta med go glans. Inte bara det mjölkvita utseendet delas med Quartzmax utan även mängden SiO2 på 5% och sitt koreanska ursprung. De hydrofibiska egenskaperna hamnar i mitten i detta gänget och det är inte på något vis dåligt, lägstanivån är hög. Lätthanterligt på torr bil, ett litet snäpp ner på blöt. Funkar på alla ytor. Fin glans. Hållbarhet upp till 8 veckor enligt flaskan, räcker ju med råge mellan tvättar… Sammafattningsvis är betyget gott, enkelt, bra på det mesta, sticker inte ut åt något håll. Något dyr dock.

Pris: 239:- / 250ml

Jämförelsepris/Liter: 956:-

Köp hos rekondkompaniet.se:

https://www.rekondkompaniet.se/collections/gyeon/products/q-m-cure

 

tershine -Refract

IMG_4555Efter att ha applicerat tershine Refract är det som att byta till HD-kanal eller ta på sig glasögonen, någonting händer. Glansen ökar markant och allt känns med ens krispigare och skarpare. Karaktären är omisskännligt åt det klara, skinande, glasliknande hållet. Enkel att hantera. Priset är schysst. Svag för beading? Då är Refract för dig! Snyggt är det i alla fall, även om det faller lite utanför ramen för de önskemål som ställdes inför testen. Bara en svaghet om man söker sheeting. Glansfavorit!

Pris: 298:- / 500ml alt 198:- / 250ml

Jämförelsepris/Liter: 596:- (500ml)

Köp hos tershine:

https://tershine.com/collections/frontpage/products/refract

 

Nanolex SiFinish
IMG_4406
Kungen av sheeting, vattnet åker av i stora sjok och lämnar stora delar av bilen i det närmaste torra. ”Torkning med slangen” går som en dans. Testets mest lätthanterliga vid användning som torkstöd på blöt bil. Ger en snygg glans med dragning åt det krispiga hållet. Köp 750 ml flaskan – stor prisskillnad per liter. Enbart för lackade ytor menar Nanolex, dock har det med framgång använts även på glas och plast under testerna. Att man avråder från användning på plast och kan indikera på en något högre SiO2-halt, så positivt eller negativt avgör du!

Pris: 149:- / 200ml alt. 429:-/ 750ml

Jämförelsepris/Liter: 572:- (750ml)

Köp hos rekondkompaniet.se:

Nanolex SiFinish

 

Adam´s Ceramic Boost
IMG_4527
Redan på håll söker Ceramic Boost din uppmärksamhet med sin uppkäftiga färg och när du får näskontakt kan man konstatera att detta är en riktig publikfriare, testets enda uppenbart insmickrande produkt vid första ögonkastet. Användarvänlig till max, testets mest lätthanterliga på torr bil, lite sämre på blöt. Bra hydrofobicitet, glans åt det varmare hållet och en väldigt len yta. Ett plus i kanten är att den kan användas i direkt solsken – om man jobbar på snabbt. Även här kan vi ha anledning att misstänka en något högre SiO2-halt, då Adam´s avråder från användning på glas. Dock testat utan problem. Bra eller dåligt avgör du. Något högt literpris men inte avskräckande.

Pris: 369:- /473ml

Jämförelsepris/liter: 780:-

Köp hos premiumcarcare.se:

https://premiumcarcare.se/shop/product/ceramic-boost?tm=webshop&sm=exterior/skydda

 

Labocosmetoca #Cupido och #Perfecta
IMG_4481
#Cupido lämnar efter sig en härlig carnaubaglans och varm lyster. Ytan sheetar av vatten men kan kännas en aning sträv. Lättapplicerat på torr bil men något sämre på blöt. Den förväntade livslängen och mycket längre än övriga i gänget, upp till fyra månader. Labocosmetica anser att #Cupido

kan användas ensam men att den funkar ännu bättre i par med #Perfecta. Och vi håller med! Ytan blir lenare och trevligare – dock övergår de hydrofobiska egenskaperna till mer åt beadinghållet. Med #Perfecta vid sidan sprayar man #Cupido på bilen och #Perfecta i mikrofiberduken. Appliceringen går lättare även på blöt bil i detta fall. Vår rekommendation blir att applicera #Cupido (med hjälp av #Perfecta) med jämna mellanrum och att använda enbart #Perfecta som underhåll och torkstöd vid normala veckotvätten. Lite annorlunda tillvägagångssätt men omväxling förnöjer och resultatet är i topp. Vettigt prissatt, trots att det ”krävs” två produkter blir initialkostnaden inte avskräckade och man får dubbel mängd!

Pris: #Cupido: 199:-/500ml

Jämförelsepris/liter: 398:-

Pris: #Perfecta 189:- /500ml

Jämförelsepris/liter: 378:-

Köp hos cdbilvårdsprodukter.se

https://cdbilvardsprodukter.se/sv/labocosmetica/labocosmetica-cupido-500ml.html

https://cdbilvardsprodukter.se/sv/labocosmetica/labocosmetica-perfecta-500ml.html

 

 

Dags att försöka sammafatta det hela.

Som tidigare är sagt, vilken du väljer är en smaksak. Gällande Tac System hittade vi inget alls att gnälla på, därför blev den testets favorit. Vill vi ha det extra trycket i glansen – och det vill vi ofta- blir tershine vapnet. Extrem vattenavrinning fixar Nanolex. Insmickrande Adam´s är givetvis lätt att falla för, liksom den mer långlivade, Labocosmetica´s carnaubamixade #cupido, framför allt i kombination #perfecta som underhållsprodukt, vilka nästan skjuter över mål i denna grupp men ändå passar så bra in trots, eller kanske tack vare, att det i jämförelse blir ett annorlunda tillvägagångssätt. #Cupido och #Perfecta kommer vi att titta närmare på i kombination med ytterligare en Labocosmeticaprodukt framöver, nämligen #Venere. Dessa tre tillsammans bildar vad som kallas Magic3. Gyeon har få nackdelar och borde uppskattas av de flesta.

Skillnaderna i användarvänlighet är i praktiken ganska små och efter en stunds användning hittar man de små knepen för varje medel ganska snabbt. Valet av microfiberduk påverkar användarvänligheten avseende applicering i högre grad än vilken av sprayerna du föredrar!

Ett par vi fattat tycke för är Adam´s single soft towel och tershine Mikrofiberduk

Köps hos Premium Car Care: https://premiumcarcare.se/shop/product/single-soft-microfiber-towel?tm=webshop&sm=tillbehor/mikrofiber respektive tershine:

https://tershine.com/collections/frontpage/products/mikrofiberduk

Det kan också tilläggas att vissa av dessa produkter sitter snyggare på somliga kulörer rent visuellt, höst personliga uppfattningar och inget som kanske ska läggas större vikt på här och nu. Det här får du experimentera med själv utifrån tycke, smak och lack.

Känns det som du ändå inte hittar det du söker? Det finns tre till att kasta in i elden. Ja givetvis ännu fler, men dessa tre har figurerat innanför Gloss Garage´s väggar och även om de inte är med i testet eller på något sätt bedöms här, ändå kan vara värda att nämna, fundera på, överväga eller rent av testa. Vad sägs till exempel om Gtechniq C2v3 ”crystal laquer light”, Polishangel Rapidwaxx, fantastisk SiO2/TiO2/carnauba-kombo och Orchard Autocare Speed Seal. Jo, Speed Seal är en SiO2, och används med fördel som kombination med Speed Wax och Perfection, kallat Holy Trinity.

Köps hos Rekondkompaniet: https://www.rekondkompaniet.se/products/c2-liquid-crystal?variant=39333964300 respektive Streetpower-Rekond: http://www.streetpower-rekond.se/spray-vax/401-polishangel-prest-detail-spray.html samt http://www.orchard-autocare.se/produkt/speed-seal/

Drömprodukten? Glanshöjningen från Tershine refract kombinerat med sheetande yta från Nanolex SiFinish eller Tac System Quartz Max. Kanske kryddad med lite doft i stil med Adam´s. Någon som känner sig manad?

Jag har sagt det förr, men det är värt att nämna igen, Mike Phillips bevingade ord, ”Hitta något du gillar och använd det ofta” blir inte utslitna och just precis där har du DIN vinnare, den som du gillar och använder ofta. Lycka till och kom ihåg, #glossisgood 🙂

8 reaktioner till “Sio2 Spraysealant test. (SV)”

 1. Trevligt test!
  Har du några tankar kring angelwax enigma qed och dess egenskaper jämfört med testade produkter?

  Gilla

  1. Hej! Tack 🙂 Jag har ännu inte använt Enigma qed, tyvärr, men jag tror absolut det är en produkt i klass med de övriga i testet baserat på de omdömen man ofta läser på diverse forum.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s