Okategoriserade, Produkter

SiO2 wax – tershine magnify

Utbudet av produkter för att skydda, glanshöja och skrämma bort vatten från lacken har förmodligen aldrig varit större, läs texten imorgon igen och den är med all säkerhet lika sann även då – ny dag nya möjligheter till åtrå efter ytterligare en godbit till garagehyllan. Om vi tar fram durkslaget och silar bort coatings, förseglingar, sprayvaxer och allt däremellan har vi väl i grova drag kvar den kanske mest klassika av de alla, pastavaxet, oftast en carnaubavariant som kan locka fram extra djup i många kulörer och med en skön känsla av att ”vaxa bilen”. I ett spann från stenhårda till krämiga med olika blandningar, egenskaper och en vid spridning av både användarvänlighet och hållbarhet.

Hybrider av pastavax i olika former är inte precis någon nyhet utan finns även det i en uppsjö av olika arter, ofta med dragning åt riktning syntetisk försegling, faktiskt förekommer även helt syntetiska utformningar i form av pastavax.

SiO2-beteckningar har den senare tiden smugit sig på allt fler etiketter i bilvårdsvärlden, från det uppenbara med keramiska coatings givetvis, men även i schampon, plast/gummi/vinylbehandlingar, glas, schampo och olika underhållsprodukter som tillexempel spraysealants som tidigare avhandlas av Gloss Garage.

Inte heller här är det dags att dra en gräns, kiseldioxiden har frotterat sig med både carnauba och montanwax, i vissa fall båda samtidigt, hamnat i en burk och stelnat till. Voila en ny hybrid är född, SiO2-vaxet. Den bästa av flera världar kan tyckas och ett antal olika av dessa SiO2-hybrid-pastavaxer finns tillhands för den sugne som vill addera ett lager eller två på sin pärla.

Fördelar med detta då? Ja som nämnt, det bästa av flera världar men för att få ett konkret exempel kan vi väl lämpligen plocka en av marknadens intressanta anbud, tershine Magnify.

IMG_5067

Magnify finns i 30ml och 100ml förpackningar och väljer man den större levereras den i en trevlig låda, som inte skulle skämmas för sig som en bättre gåva till vilken bilentusiast som helst, i par med en 100ml flaska Refract för underhåll mellan vaxningar och extra glans. Vaxburken känns gedigen och kvalitetskänslan infinner sig redan när man skruvar av locket, för att sedan bjuda på väldoft och en blå färg som knyter an till resten av tershines SiO2-produkter som Purify SiO2 och redan nämnda Refract.

IMG_5070

Första intycket inför användningen var att ”detta kan bli tungjobbat” i stil med en gammal plåtburk från 80-talet men det kom på skam direkt. Jag använde mig av samma metod Mr Miyagi i Karatekid, Wax on/Wax off ,vilket också är en av metoderna som rekommenderas på tershine.com och fungerade hur bra som helst – supersimpelt! Lade helt enkelt på vaxet, en panel i taget och torkade sedan av. En annan variant är att beroende på temp och luftfuktighet vänta 3-15 minuter innan avtork. Jag skulle tro att hållbarheten blir bättre om man gör så, då Magnify borde binda mer och bättre mot ytan, men det återstår att testa längre fram.

Viktigt, som med alla hårda vaxer, är tunna lager annars skapar man bara onödig garageworkout, som i det längsta ska undvikas. Det är viktigt att orka hålla ölen när man beundrar sin insats – eller för den delen kaffet om det är under arbetstid och man inte bor i Danmark.

Flera lager är inga problem men man bör ge vaxet tid att härda mellan varje vända. Jag väntade 24 timmar fast tyvärr har man inte alltid den lyxen, men ett par timmar är nog dock minimum. Märkte också att glansen ökade efterhand, det var en betydande skillnad efter ett dygn gentemot nyss avtorkad, det händer uppenbarligen något när vaxet härdat ut helt och hållet!

Det bästa av flera världar, återkommer jag till än en gång (jäkla tjat om det), och då menar jag självfallet kombinationen av carnaubavax, montanvax och kiseldioxid. Summan av detta blir djupet från ett traditionellt vax förenat med den klara SiO2-glansen.

Avrinningen är av den sheetande typen. Hållbarheten förstärks från ett traditionellt vax på normalt 4-8 veckor eller däromkring (Syntetiska längre) till förmodat 4-6 månader (tershines uppgift) men självklart spelar många faktorer in, tvättar du med starka kem och allmänt aggressivt varje tvätt dödar du nog detta vax ganska snart, i likhet med nästan vilket skydd som helst. Tvätta med minst aggressiva metod som möjligt och underhåll med medskickad Refract – ja då håller den förmodligen än längre än så.

Använd den som den ska, med tunna lager, så känns den dryg och kommer räcka till många behandlingar, priset per applikation blir förhållandevis lågt.

Vilken typ av produkt du nu suktande surfar efter, beroende på alla de olika önskemål, krav och förhoppningar man har, är du ute efter en SiO2/Carnauba/Montanhybrid tycker jag det finns goda anledningar att överväga Magnify. Gloss Garage approved!

IMG_4686.jpg

Magnify – Wax

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s