Coating/Sealant/Wax Test, Okategoriserade, Tester

Lackskyddstest -Ett års tvättar!

 

Vilket lackskydd håller för ett års tvättar?

Det är dags att presentera resultaten i ett nytt lackskyddstest!

I ett tidigare test, Vintertestet, https://glossgarage.se/2018/06/27/lackskyddstest/ , där ett antal olika lackskydd långtidstestades under en vinter kristalliserades kombinationen Gtechniq Crystal Serum Light och Exo V3 ut som vinnare, men också en del frågeställningar började gro.

Hur mycket sliter tvättrutinen på ett lackskydd? Hur länge håller det EGENTLIGEN, utan nämnvärt underhåll förutom tvätt?

För att ta reda på detta krävs några lackskydd såklart. Självklart fick gamla testets vinnare Gtechnic CSL+Exo ställa upp. Notera att det är Exo V3, finns även en Exo Version 4, som förhoppningsvis det ska bli tillfälle att återkomma till framöver.

Nästa opponent skulle bli Koch Chemie 1 K-Nano, som sågs som ett intressant alternativ och ett sedan tidigare helt oprövat kort. Sedan, blev det svårare. Ett gäng på fyra skulle det resultera i och alternativen var många. Mer eller mindre självklara. Det slutade även här i två helt oprövade varianter av lackskydd, Würth Glansförsegling, vald för utlovade egenskap att stå pall för 18 månader men ändå förefalla vara en ganska ordinär polymerförsegling. Upp till bevis!

Sist men inte minst, Pratts Exklusiv Lackförsegling. Delvis vald på grund av dess lite udda sätt att appliceras. Kan detta vara något bra som har blivit missat?

Dessa två kan väl nästan anses som lite outsiders i detailingvärlden? Man ser, hör och läser knappast något alls kring dessa. Det gör det inte desto mindre intressant.

Ja, visst, ni ser redan här, det är en kamp mellan äpplen, päron och morötter. Detta är givetvis utstuderat. Tanken har inte varit att utse den bästa keramiska eller bästa förseglingen, utan att jämföra olika produkter och dess motståndskraft.

Tvätten då. Vilka rutiner skulle användas? Många tillvägagångssätt vägdes mot varandra men till slut fanns ett destillat av tvättidéer som skulle sättas i bruk vid detta test.

  • Inget underhåll i form av vax- eller sio2-schampon
  • inget underhåll i form av sprayvaxer eller detailers

Ett års tvättar skulle simuleras, alltså 52 stycken baserat på att en bil som brukas dagligen normalt sett behöver/brukar tvättas just en gång i veckan, en lagom rutin för de flesta.

Tvättcykeln i testet har sin början på våren, en tidpunkt många pysslar om sina bilar efter vintern och lägger nytt lackskydd om så krävs. Utifrån detta har ett tvättschema satts upp med tvättar så som de normalt utförs under olika delar av året.

Alltid förtvättsmedel i någon form, neutralt schampo, alkaliskt avfettningsmedel eller kallavfettning. Ibland en variant, ibland alla eller en kombination. Allt för att få en så naturtrogen variation som möjligt.

Därefter tvätt med lammullsvante och neutralt schampo. Efter avspolning torkning med mikrofiberduk. Repetera…. Och som avslutande ”efter ett år” även flygrostmedel. Detta ”året” komprimerades en del och testpanelen fick sina 52 tvättar under ett par månader och stod skyddad mellan tvättar, alltså är kem- och -tvättredskapsmoststånd som mäts här, inte påverkan från väder, vind och vägar.

De kem som användes vid tvätt är: Kallavfettning Mac 123, Alkalisk avfettning Bollnäs Bilvård Arti Green, Schampo Adam´s Car Schampoo, Flygrost Bollnäs Bilvård Iron X.

Som testpanel brukades en svart motorhuv, ursprungligen från en Saab 9-5 som våtslipades och polerades upp för att slutligen spritas för att alla 4 lackskydden skulle få så bra förutsättningar som möjligt innan de applicerades enligt tillverkarnas föreskrifter.

Crystal Serum Light och Exo.
IMG_0289(1)

Tidigare testvinnare, det dyraste lackskyddet i testet, kanske också det mest krävande att applicera i form av förutsättningar och teknik, men absolut inte svår att lägga. En riktigt keramisk coating och ska givetvis bli handskad med som en sådan. Utlovar många års hållbarhet. För testet applicerades ett lager CSL och två lager Exo. Ger en riktigt, riktigt snygg yta. Blir bra drag i glansen med denna kombon på en välpreppad lack. Denna ruta på (den svarta) testpanelen är märkbart ”svartare” Pris 795:- resp. 595:- Räcker till 1 bil, är du van och inte överdoserar får du en del över. Köps på www.gtechniq.se

http://www.gtechniq.se/produkter/8-crystal-serum-light.html

http://www.gtechniq.se/produkter/9-exo.html

Koch Chemie 1K- Nano
IMG_0292(1)

Höga förväntningar på denna. Polymerbaserad och bygger på nanoteknik. Gav en fin yta som sheetar av vattnet och lämnar en pratiskt taget torr yta efter sig. Imponerande. Hög glansnivå. Lätt att applicera, kräver inga direkt speciella skills eller processer. Massera ut på bilen för hand eller med maskin(dock är maskin rekommenderat), en panel i taget, vänta nåra minuter och buffa av. Läggs i ett lager, och en flaska som kostar ca 1595.:- räcker till 4-5 bilar. Uppges hålla i ett år eller med rätt underhåll tre år! Köps på www.bilvardsbutiken.net https://bilvardsbutiken.net/item/1 (I detta priset ingår även en flaska Koch Chemie NanoMagicShampo https://bilvardsbutiken.net/item/nanomagicschampoo )

Würth Glansförsegling.
IMG_0291(1)

18 månader lovar denna, dessutom motstånd mot repor och lösningmedel. Hmmmm har verkligen Würth täckning för de checkar som skrivs här? Det är ju någonting vi såklart ska ta reda på. Applicera medlet, vänta, torka av. Lätt som en plätt. Ytan den lämar efter sig är väldigt slät och len. Inget att anmärka på. Lätt att få tag på. Köps hos Würth i butik eller e-handel https://www.wurth.se/produkter/kemi/fordonstvattrekond/rekond-exteriort/vaxytforsegling/lackforsegling-glansforsegling/ . Uppskattar ett en flaska räcker till ca 5-6 bilar men reserverar för felaktigheter där. 390:- inklusive moms.

Pratts Exklusiv Lackförsegling.
IMG_0290(1)

Ett lite udda tillvägagångssätt vid appliceringen väckte intresset här. Lite småbökigt och tidskrävande, men ändå. Kan detta vara en höjdare kanske? Läggs ut på bilen, ska härda i två timmar eller ännu hellre över natt utan att torkas av varpå ytterligare ett lager ska läggas, två timmar väntan sedan avtork. Enligt etiketten en produkt som baseras på keramisk nanoteknologi och härdar tredimensionellt med lacken. Och ska tåla avfettningsmedel. Detta förpliktigar…. Inga konstigheter förövrigt, snyggt och slätt ser det ut. Köps på Verktygsboden för 199:- och är därmed det billigaste inköpet i testet. https://verktygsboden.se/bilvax-lackskydd/lackfoersegling-500-ml

Ok, låt testet börja. Lek med tanken, det är i skiftet April/Maj och bilen är fixad efter alla konstens regler och redo för tvättmassaker enligt ovan.

För att förenkla lite delades ”året” i i fyra delar:

Efter ”ett kvartal”

CSL + Exo är opåverkad.

Koch 1 K-Nano är opåverkad

Würth glansförsegling är klart påverkad, sjunger verkligen på sista versen redan.Sämre än väntat.

Pratts är synbart påverkad men har här förmodligen en del kvar att ge.

Efter ”två kvartal”

CSL + Exo är opåverkad

Koch 1 K-Nano, sheetar av vattnet något långsammare men marginellt. Blir fortfarande torr.

Würth glansförsegling är i det närmaste död

Pratts är mycket nära slutet.

Efter ”tre kvartal”

CSL + Exo är opåverkad.

Koch 1 K-Nano, som kvartal 2, lite långsammare i sheetingen.

Würth Glansförsegling är slut

Pratts är slut.

Efter ”fyra kvartal” – året är över. Har vi en vinnare?

CSL + Exo Gissa? Opåverkad.

Koch 1-K Nano har även den gett upp nu. Men läs vidare om den längre ner!

Würth Slut.

Pratts Slut.

OK, vi har en vinnare. En ganska solklar sådan.
IMG_79961tvättadhuv

Grattis Gtechniq och Crystal Serum Light till ännu en lackskyddsseger!
IMG_0289(1)

Lite omdömen om varje produkts resultat kanske?

Gtechniq Chrystal Serum Light och Exo V3VINNARE

Var det allt? Tycks denna kombon säga. Ett år bara? Ge mej mer motstånd! Det var verkligen ingen match. CSL+Exo är grymt bra, helt enkelt top notch. Fortfarande lika snygg och hydrofobisk efter 52 tuffa tvättar säger en del. Förmodligen ett av marknadens bästa tyngre keramiska skydd (Som är tillgängligt för alla). Men OK, CSL+Exo, nästa gång den kombon är med i ett Gloss Garage-test, kommer det nog vara dags att bekänna färg mot något fullfjädrat keramiskt från kanske Tac System eller Gyeon! Det kommer bli intressant. Tills dess är köprekommendationen STARK.

Koch Chemie 1K-NanoAndra plats

Japp, förväntningarna var höga här, och om man detaljstuderar protokollet gjorde denna väldigt gott i från sig. Med endast lätt försämring med något långsammare sheeting höll den i sig med nästan samma kvalitet till tvätt nummer 47 då den var helt uträknad. Inte långsamt degraderande utan nästan mer knall och fall. Inte illa för ett skydd som utlovas hålla 1 år. Imponerande rent av, att se en ärlig och verklighetsanpassad tidsangivelse.

MEN nu kommer löken på laxen, grädden på moset eller ölen till korven med 1K-Nano. Följer man tillverkarens rekommendationer och tvättar en gång per månad med Koch Chemie NanoMagic Schampo istället för ditt vanliga neutrala, ungefär var fjärde gång alltså, förlänger man livslängden på 1K-Nano till hela tre år! Dessutom är schampot väldigt trevligt att använda, halt som en isgata och doftar förföriskt.
IMG_0267

Inget att tvivla på, kolla videon här, där 1 K-Nano återupplivas av sin schampo-parhäst och återfår sina egenskaper.

 

 

Så egentligen en parantes i testet som handlade om livslängd UTAN underhåll. Dock är 1K-Nano ett mycket kompetent skydd och det är verkligen en no-brainer att tvätta med Nano Magic Shampoo då och då om valet faller på detta. Köprekommendation!

Würth Gansförsegling Tredje Plats

Det utlovade 18 månaderna visade sig ganska snabbt vara en utopi. Redan efter ett kvartals tvättar är den redo att ge upp. Inget toppresultat precis, så även om man kan se det som en enklare försegling finns många bättre val i samma klass som funkar bättre än denna. Räddad från jumboplats på grund av enkelt handhavande.

Pratts Exklusiv Lackförsegling Fjärde Plats

Mediokert resultat, en produkt som inte alls lever upp till de nivåer man kan förvänta sig av marknadsföringen. Dess enda fördel är priset. Marginellt bättre resultat i hållbarhet än testets trea men med tanke på appliceringstekniken hamnar den ändå sist.

Sammanfattning utöver detta är väl knappast ett måste, allt har framgått med all önskvärd tydlighet, en vinnare (vinnarkombo) och ett bra alternativ (alternativkombo?) och ett par jumbos.

Det har också framgått att just skötsel och tvättar sliter lackskyddet en hel del, vilket även var en liten tanke med detta test, det lovas guld, gröna skogar och flera års hållbarhet, som i många fall, inte bara bland produkterna i testet, endast med viss försiktighet bör tas som en sanning. Men det visar också att skötsel och tvättar kan vara en parameter att ta i beräkningen. Kanske är det så att tvätt sliter mer än tid!

Men tvätt är ett måste, lacken ska vara ren glänsande och vacker. Det är ju själva essensen av det hela, med att lägga ett lackskydd, eller hur. SÅ, lite underhåll förlänger lackskyddslivet i många fall. Till och med testets jumboskydd skulle förmodligen få ett lägre livsspann med en dusch sprayvax då och då. Oavsett om det är via detailspray, spraywax, ett speciellt schampo eller något annat. Ja till och med CSL+Exo kan må bra av lite QD ibland, eller så är det så enkelt att det är du som mår bra av lite puts och pyssel 🙂

(Och nej, enbart enbart hydrofobiska egenskaper behöver inte vara 100% bevis på ett lackskydds vara eller icke vara, men det är ett enkelt sätt att mäta och ett sätt de allra flesta bedömer på, huruvida det man faktiskt SER verkar vara schysst.)

5 reaktioner till “Lackskyddstest -Ett års tvättar!”

  1. Tack för en bra skriven och intressant artikel! Har du några planer på att ställa olika keramiska lackskydd mot varandra? Hade varit intressant att se ett battle mellan CarPro Cquartz UK 3.0 + Gliss, Gyeon Q² Mohs + Skin och Gtechniq CSL + EXO.

    Gilla

  2. Intressant och rolig läsning. Har du några planer på att ställa olika keramiska kombinationer för konsumenter mot varandra? Ett battle mellan CarPro CQuartz UK 3.0 + Gliss vs. Gyeon Q² Mohs + Skin vs. Gtechniq CSL + EXO hade varit väldigt intressant!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s