Blog

Okategoriserade, Produkter, Tester

Orchard Autocare Holy Trinity

IMG_9573

Backa bandet ett antal år. Det hade gått slentrian i förhållandet till bilvård. Samma produkter och samma maskiner som absolut funkat bra under lång tid och förvisso levererat resultat i toppklass sen ett decenium. Men det började bli tråkigt, och visst kändes det lite out of date. Sedan hände saker i snabb takt. Första fabriksnya privatbilen på länge, upptäckten av Larry Kosillas videos och podcasts och att den gamla Feston havererat. Detta ledde såklart till Rupes 21, att skruva upp kunskapsinsupningarna och resultatförväntningarna ytterligare en notch men framför allt ett sug till att prova nya produkter.

Nörderi 2.0 var avfyrat.

Några av de första nya produkter som införskaffades var Orchard Autocare Speed Seal, Speed Wax och Perfection.

Efter att gladeligen använt dem en kort period hamnade de snabbt på hyllan och har sedan dess varit mer eller mindre orörda undantaget enstaka tillfällen. Så, okej, inte så himlastormande fantastiskt alltså? Kanske, kanske inte, men om sanningen ska fram hade lite som en kattunge med nyöppnade ögon en ny värld uppenbarat sig. Pandoras ask var öppnad. Återvändo existerade inte.

Rader av nya produkter ramlade in och behövde provas och utvärderas. De flesta gick samma öde som Holy Trinity till mötes. In på hyllan, ersatta till nästa projekt av något nytt, fräscht och spännande.

Då och där föddes de första tankarna att kanske dela med sig av upplevelser och erfarenheter. Embryot till Gloss Garage´s sociala medieliv och produktrecensioner om man så vill. Detta låg emellertid ännu en bra bit in i framtiden.

Men hur var det nu med Holy Trinity? Jo, den var ju inte HELT oanvänd. Då och då kom den ju faktiskt fram i ljuset och med glädje fick utgöra skydd och glansboost, som var och en, eller alla tre i förening, och varje gång den kom fram gick tankarna ungefär i stil med att den här är ju inte så dum ändå…

Det var alltså dags för titta djupare i flaskorna och göra en Gloss Garage recension!

Nya fräscha produkter införskaffades, och det första som slår att etiketterna numer är på svenska. Det finns också säkerhetsdatablad på svenska. Bra jobbat!
IMG_9841

Om man applicerar produkterna i treeningheten, börjar man med Speed Seal, följt av Speed Wax och sedan Perfection, så det är väl bara att följa den tågordningen.

Orchard Autocare Speed Seal.
IMG_9575
Som första produkt i serien är trumfkortet, liksom de andra två, användarvänligheten. Spraya på panelen, eller ännu hellre i en applikator, sprid ut och polera direkt av med en mikrofiberduk. Kan även läggas ut med maskin om så önskas. Heller inga problem att lägga på blöt bil såklart. Flera lager är också en möjlighet, utfästelserna är 3månaders hållbarhet på ett lager, 6 månader på två. Säger som vanligt, tusen variabler gällande hållbarhet men kanske ett riktmärke. Dessutom när det handlar om denna typ av lätthanterbara produkter, är inte livslängden av avgörande betydelse. Det är enkelt, det är kul. Saker du inte visste om Speed Seal: Långt innan hypen växt sig till dagen mått gällande SiO2-produkter fanns Speed Seal där innehållandes denna ädla eftersökta mixtur, helt under radarn. Inget på etiketten, heller inget på MSDS, vilket inte heller krävs vid liten mängd. En pionjär! Tål också till viss del petroleumavfettning. Ja, och glöm inte doften!

Orchard Autocare Speed Wax.
IMG_9576
I suiten nummer två av tre, men bör inte bli det förbisedda mellansyskonet på något vis. Självklart är Speed Wax lika lätt att använda, både på torr och blöt bil. Appliceras på liknande sätt, på panelen direkt eller på en applikator för att torkas av innan den torkar in. Upp till tre lager med en halvtimmas väntan mellan varje kan direkt läggas. Doften kan inte heller den lämnas oomnänd men Speed Wax´s största förtjänst är den sköna wetlooken den trollar fram. Magisk på röda bilar. Hållbarhetsmässigt snackar vi nog veckor, inte månader här. Speed Wax kan användas givetvis som standalone, på Speed Seal eller varför inte som topper på vilket favorit/kvalitetsvax som helst. Den binder sig med nästan alla former av lackskydd och kan appliceras även på plast och glas, men strunta i vindrutan och och använd en glasförsegling där istället.

Orchard Autocare Perfection.
IMG_9577
Sista steget i trion. En glanshöjande detailspray. Show Stopper om Orchard Autocare själv får säga. Även denna lättanvänd, på blöt som torr lack. Spraya, torka, klart. I så många lager man önskar. Vad gäller doftsensationen är nog denna vassast i syskonskaran. Perfekt som torkstöd, då den ger bra med smörjning åt mikrofiberduken. Kanske den produkt i ensamblen som är mitt val, om jag bara får ta en. Just som nämnda torkstöd. Som en sista touch efter tvätt för att få vaxer och sealants såväl som keramiska behandlingar att kännas fräscha och nylagda. Lack, plast, gummi, glas. Antistatiskt.

Visst är det genomgående så att enkelheten, att med lätthet utan ansträngning nå ett snyggt resultat, och göra det om igen, är ett signum för Holy Trinity, precis som upplevelsen med färg och doft.

 

Detta är givetvis ingen slump utan ett mål som detailingentusiasten och mannen bakom Orchard Autocare, Rollo Gillespie, Nordirland, haft i sikte när produkterna utvecklats under mottot Detail, Drive, Enjoy.

Vem är då produkterna för? Ja, första tanken är ju tveklöst entusiatsen som vill ta hand om sin bil på varierat och enkelt sätt, men ser även en öppning för proffsen här som topperprodukt och så vidare. Helt enkelt är det nog så att det finns något för alla i Holy Trinity. Ibland att använda som ett system, som är lätt att underhålla. Vid andra tillfällen för topp av befintliga skydd, eller kanske som enkelt standalone, kanske i väntan på full korrigering eller större operation. Oavsett om man ser det som bas eller komplment skulle garaget helt enkelt kännas en hel del fattigare utan skaran på hyllan.

Helt klart Gloss Garage Approved!

Priset? Speed Seal och Speed Wax går lös på 339:-/st och Perfection på 399:-, men köpt som Holy Trinity sparar man några kronor då priset landar på 995:- för rubbet om man tar D Persson Bilrekonds webshop som exempel. En saftig biff till prislapp att tugga i sig kan man tycka, men sett i ljuset av vad som ännu inte omnämnts, allså produkternas dryghet, är biffen ganska mör och smakrik. Att överdosera hjälper dig inte, tvärt om. Och när man kommit in i användningen klarar men sig ofta under 10 ml ”per varv” även på en större bil. En flaska räcker till mer än 50 behandlingar! Nu blev det helt plötsligt prisvärt också!

Som sammafattning – Köprekommendation!

Vill man fördjupa sig mer kring Orchard Autocare kan man med fördel besöka www.ocd-ni.com och www.orchard-autocare.com eller framför allt svenska importören www.orchard-autocare.se

Direktlänkar till köp hos www.dperssonbilrekond.se :

Speed Seal: http://dperssonbilrekondse.tictail.com/product/orchard-autocare-speed-seal

Speed Wax: http://dperssonbilrekondse.tictail.com/product/orchard-autocare-speed-wax

Perfection: http://dperssonbilrekondse.tictail.com/product/orchard-autocare-perfection

Holy Trinity: http://dperssonbilrekondse.tictail.com/product/orchard-autocare-holy-trinity-kit

Okategoriserade, Produkter, Tester

tershine Extract

Är persika är det gröna valet?

img_0443

Jag är övertygad om min åsikt att alla gröna mer eller mindre är exakt nästan på pricken liknande. Och jag menar varken marsgubbar eller miljötalibaner för det handlar knappast om ämnen som rymdforskning eller ekopolitik här, nej det är ju betydligt viktigare än så. Vår älskade bilvård!

Och med gröna syftar jag givetvis på den alkaliska ofta väl koncentrerade avfettningen som oftast bär färgen grön som sitt signum och finns med ett otal etiketter på dunkar och flaskor. På forumen blossar krigen upp då och då om vilken som är bäst. Förmodligen är de bäst allihop. Alla jag provat funkar och de funkar bra och gör sitt tänka jobb. Plockar organsisk smuts, insekter, vägdamm och trafikfilm. Köp från den leverantör du gillar. Eller den som är billigast just nu. Eller kanske den som har den snyggaste gröna nyansen. Vad vet jag.Visst kanske förenklat men ialla fall. End of story.

Sen kommer tershine in och ställer till det hela en smula. Den gröna är inte grön längre. Helt plötsligt finns det ett persikofärgat alternativ på marknaden. En produkt som direkt står ut från mängden. Inte bara visuellt, utan sprider även glädje genom sin arom av persika. Det behöver alltså inte ens lukta tråk-kem längre. Ett litet steg för bilvårdsvärlden men sett stort steg för bilvårdaren.

Och eftersom grön är grön, även om färgen är en annan, räknade jag med samma rengörande effekt som vanligt. Eller? Kanske de nytillkomna egenskaperna äventyrar grundkonceptet?

Efter att ha gått igenom ett par liter kan jag säga att den funderingen är borta. Helt.

Först tycktes skillnaden vara noll, förutom en bra mycket trevligare upplevelse av doft och färg såklart. Men efter ett tag tycker jag banne mig att Extract är ett snäpp mer potent. Det går helt klart mot mina principer om att grönt är grönt, men jag kan inte motargumentera vad jag upplever. Inte heller går det att bortförklara varför denna helt plötsligt blivit förstahandsvalet. Även bortsett från färg och doft. De gröna dammar på hyllan medan persikan sinar.

Jag vet var i från påfyllningen av alkalisk avfettning kommer nästa gång!

Extract gör sitt uppdrag i skumlans (roligare), tryckspruta eller kanske som lite boost i ett neutralt schampo om det skulle vara av nöden tvunget nån gång. Oftast favoriserad 5-10% i en tryckspruta, direkt på kallavfettningen efter några minuter (om det behövts) annars på torrt sen avspoling följt av skum, en spolning till och sedan handtvätt och så vidare.

Extract är förvisso några kronor dyrare än de billigaste konkurrenterna men med spädningsgrad på 5% hamnar man ändå på låga 6.50kr/L för brukslösningen (1L flaska) så det är absolut inget att käbbla om någon krona hit och dit och framför allt inte med hänsyn taget till egenskaperna Extract tillför utöver ”det vanliga”.

Topp-tipset är att direkt lika gärna göra som i skogarna och gå på 5-litaren direkt. Priset blir vänligare och du kommer gilla den och bruka den.

Till 1-litaren, köp till det smarta doseringsmåttet!

www.tershine.com

https://tershine.com/collections/products/products/exctract-degreaser?variant=13578826514525

Okategoriserade

MH softfiber – Polerpaket Bas

img_9680(1)

(OBS! färgerna blev konstiga på bilderna denna gång)

Trassel, gamla tischor, utslitna frottéhandukar, remsor rivna av lakan eller varierande former av mer eller mindre anpassat papper. Uppfinningsrikedomen på bilvårdens stenålder var god, det kan man inte neka till, och visst har man varit skyldigt till att nyttja både en och tre av ovanstående i bilvårdssyfte för att torka av rester av polermedel och vax.

Sen kom mikrofibern och vände upp och ner på alltihop, och inte är det heller nån vidare nyhet för det var ju trots allt ett tag sen som de flesta av oss ringde ut det gamla och ringde in det nya.

Däremot, vad som är relativt nytt, är MH Softfiber, som under 2018 startades med att specialisera sig på mikrofiber men har redan dessutom utvecklat sig åt ett bredare utbud av bilvårdsprodukter.

Som alla vet är mikrofiber verkligen inte ”bara” mikrofiber. Olika typer av blandningar, tjocklekar, storlekar, kantklippningar, lång- och kort-håriga och allt däremellan. Olika egenskaper för olika bruk givetvis, lika självklart som vad man individuellt föredrar.

Kvalietsskillnaden är stor och det finns inga gratis luncher i mikrofibervärlden, man får oftast vad man betalar för. Från nästan gratis tunna, hårda stela dukar med nära noll uppsugningsförmåga som  lyckas med konststycket att bli ÄNNU sämre redan första tvätten till herrejössesmonster som är mjuka som snuttefiltar, uppsugningsförmåga som en törstig kamel i öknen och klarar tvätt efter tvätt med oförminskad förmåga, men till ett pris i andra änden av skalan.

Hur ser då MH Softfibers dukar ut i Gloss Garage´s ögon? Mer specifikt Polerpaket Bas, som innehåller 5 stycken Ceramic Cloth och 2 stycken Final Wipe.

Ceramic Cloth, en 40x40cm 320GSM duk med 2mm loophöjd i 70/30 blandning av polyester/polyamid. Kanterna är ultraljudsskurna. Systemet att ultraljudsskära klipper och svetsar kanten på tyget i ett och samma moment och ger en fin kant. Många kallar detta också för laserskuret.

img_9682(1)

Denna typ av duk är den som jag använder överlägset mest, det blir en allroundduk, som börjar på lacken och nedgraderas under livslängden och avslutar sin bana efter ett sista hårt bruk i ett hjulhus eller motorrum, medan vissa chansköp av dukar redan som nya direkt hamnar i ändstationens användningsområden.

Ceramic Cloth gör inte det. Hamnar direkt i ändstationen, alltså. Jag tror dessutom att det tar ganska lång tid innan den hamnar där. Efter att ha använt den ett tag och ganska många tvätt och torkcykler så är det ingen tvekan om att kvaliteten här är hög. Ceramic Cloth är en premiumduk och har allt man kan förvänta sig i den här klassen. Mjukhet, känsla, uppsugningsförmåga.

Trevlig att använda och är dessutom väldigt allround. Funkar även bra för interiörbruk. Inte konstigt att CC har blivit en favorit!

Men Final Wipe då? Nja, ”långhåriga” dukar av det här slaget har väl historiskt inte hört till några favoriter det ska väl ärligt sägas. Lint, dålig uppsugningsförmåga och noll känsla. Det har varit min inställning och lådan med dylika tingestar har hamnat längst in i skåpet.

img_9681(2)

Final Wipe är dock annorlunda, utvecklingen har kommit en bit, det blir uppenbart.

Final Wipe fakta: 40×40 cm, 500GSM, 70/30 polyester/polyamid, ultraljudsskuren och en loophöjd på över 10mm.

Hur är den då? Som alla mikrofiber (och speciellt de långhåriga) behöver den givetvis en tvätt innan använding, ja eller faktiskt i ärlighetens namn egentligen två tvättar, då jag upplevde liiiite lint efter första, för attsedan bli helt lintfria som utlovat. Har du inte svart bil märks det förmodligen inte alls efter första tvätten heller.

Men faktiskt, Final Wipe får mig att omvärdera typen av mikrofiberdukar. Först och främst ingen lint, men det är även bra känsla i den, mjuk och skön, det finns uppsugningsförmåga och som den är tänkt, som ett sista glanshöjande och restbefriande tork är den helt enkelt rolig att använda och höjer, i alla fall mentalt, resultatet en smula. En kalasduk på känsliga lacker. Denna typ av duk kommer garanterat att användas mer framöver! Enligt MH Softfiber också ett bra val för vattenfri tvätt, dock av Gloss Garage oprovat.

Man kan se Polerpaket Bas som ett påfyllningskit eller kanske prova-på kit, om nu någon till äventyrs inte har inträtt i mikrofiberdukarnas värld ännu. Hursomhelst är det produkter som passar från amatör till proffs och ligger jämt skägg med den allra bästa konkurrensen på marknaden idag, med allt dessa typer av mikrofiber ska erbjuda.

Klicka in, kolla utbudet och handla hem på www.softfiber.se

Ceramic Cloth: https://softfiber.se/microfiberdukar/ceramic-cloth

Final Wipe: https://softfiber.se/microfiberdukar/final-wipe

Polerpaket Bas: https://softfiber.se/paket/polerpaket-bas

Okategoriserade, Tester

Hybridvax #Amore

img_9542

Trender kommer och går, bilvårdsindustrin är inget undantag. Mängder -och ökande- strömningar märks överallt. Riktningar som varit riktigt heta under en tid har varit dels ett hybridvax i pastaform, helst med någon form av keramisk inblandning, dels verkar trenden att presentera produkter under eget varumärke vara riktigt brännande, många leverantörer visar på sanning i denna tes. Och varför inte, visst är det häftigt at kunna erbjuda en lineup som mer eller mindre erbjuder känslan av handplockade produkter.

CD Bilvårdsprodukter är givetvis inget unikum. Med varumärken som Ma-Fra, Labocosmetica Gyeon i säcken har man nu även drämt till med ett keramiskt hybridvax, under eget flagg.

CD Bilvårdsprodukter #Amore.

Superhydrofobiskt och med mängder av fördelar från polymerer, carnuba och SiO2 i skön förening, menar CD Bilvårdsprodukter.

Vax är alltid kul, på något sätt ett av de mer härliga sätten att ta hand om bilens lack. Känslan av old-school. Extra kul när utvecklingen fortskrider och kan addera lite new-scholl touch dessutom.

Men hybridvaxer är ju som sagt en trend och plötsligt finns det tretton på dussinet.

Vad är det som får #Amore att sticka ut. Eller gör det ens det? Ska det bli någon kärlekshistoria?

Första tankarna inför vaxet, det ska erkännas, det är lite åt det där tretton på dussinet-känslan. MEN eftersom uppfattningen av CD Bilvårdsprodukters utbud i allmänhetär premiumprodukter, varför skulle de sälja ut sitt namn för ett sopigt vax? Eller hur. Givetvis måste #Amore provas!

Plåtburk. Ger old-school-poäng givetvis. Skruvar man av locket sprider sig en härlig doft, associerat med vanilj eller kanske lite kokos. Vit färg. Konsistensen är fast, hård men ändå lite åt det krämiga hållet när man börjar peta och pilla. Fördel för att lättare kunna massera ut vaxet över lacken.

img_9541

Och det går lätt. Med en svamp- eller mikrofiber-applikator smyger man enkelt över en panel eller två med ett tunnt lager #Amore för att sedan efter någon minuts väntan torka av och buffa upp.

Ja, faktiskt lättare än förväntan. Det sitter väl inpräntat att pastavax = hard work, trots att överbevisningen varit stark i många, många fall. #Amore är inget undantag.

När bilen är klar, är det bara att vänta några timmar och lägga ytterligare ett lager om man vill. Det går faktiskt ännu enklare än det första.

När #Amore har härdat är ytan på lacken riktigt len, så där så att man vill klappa bilen… Vatten rinner givetvis av, som att hälla öl i en törstig bilvårdare…

Kanske det viktigaste… Utseendet. Hmmm. Ja, hur skulle man kunna beskriva glansen #Amore tillför på en opolerad, men väl rengord lack? Många parametrar som kan alternera resultatet såklart, men i detta fall skulle beskrivningen kunna vara carnubadjup med en viss krispighet som brukas förknippas med SiO2 på topp. Inte illa alls!

img_9543

Hållbarhet? Ingen aning. CD Bilvårdsprodukter säger 4-6 månader men med alla tusen faktorer som kan spela in… Ja ni vet…

Sammanfattningen då? Absolut en av den mest lättanvända i klassen, ett extra lager läggs med glädje. Det gör också livslängden ganska egal. Glans, utseende och känsla. Det finns definitvt produkter med antingen mer djup, eller mer toppglans men sammantaget tycker jag #Amore är mycket snygg på bil och man har hittat en bra avvägning för att kunna ge lite av varje. Sätter man sedan allt i relation till priset, 695:- för en stor burk, innehållande mycket dryg produkt (Svårt att sia om hur många bilar den räcker till men två omgångar märks knappt – om gissningen är 20 bilar är nog marginalen på rätt sida) så är väl det enkla svaret att #Amore är Gloss Garage-approved! Kanske är den en bra inkörsport för den som vill prova sitt första pastavax.

Men watch out, det är lätt att bli fast i träsket!

CD Bilvårdsprodukter:
https://cdbilvardsprodukter.se/product.html/cd-amore-ceramic-wax?category_id=74

Julkalender 2018, Okategoriserade

Julkalender 2018 – Lucka 21

21. Bollnäs Bilvård Rosa Sås och 10-pack rosa 250GSM mikrofiber.

Rosa sås, Wipe & Wax, glansskapare och borttagare av damm och fingeravtryck för allt från bilen, ditt privatplan eller robotgräsklippare.

https://www.bollnasbilvard.se/snabbvax/6112-bbv-rosa-sas-500ml-2311500.html

BBV 10-pack mikrofiber i matchande färg. 250GSM laserskurna, högabsorberande och luddfria.

https://www.bollnasbilvard.se/torkdukar/6124-bbv-microfiber-towels-40x40cm-10-pack-bbvmt40x40.html#/24-farg-rosa